TRUCK EXPO 2023 Мисия: Без вредни емисии в градовете

Чувате ли бръмченето на онзи камион в задръстването по булеварда? Точно така - няма звук, нито вредни емисии от трафика. Чисто, тихо и безопасно стоките пристигат до местоназначението си в града. Така „звучи“ новата концепция за е-мобилност, която въпреки предизвикателствата пред електрификацията на товарния автопарк, открива предимства и все повече възможности за реализиране. Това е особено видно в градовете, където замърсяването на въздуха, задръстванията и безопасността са основни проблеми днес.

Изненадващо, междуградската логистика и регионалните превози също „пробиха“ в електрическия сегмент, което е добра новина, на фона на нарастващото население и БВП, което влече след себе си повече пътувания, товари за превоз и изминати километри. В отговор, автомобилната индустрия разгърна впечатляващ набор от технологични иновации, усъвършенствани системи за подпомагане на шофирането и управление на трафика, нови решения за дистрибуция и мобилност като услуга.

Докъде ще стигне тази фундаменталната промяна в начина на придвижване е въпрос, чийто отговори ще дойдат само след няколко дни от Пловдив – на TRUCK EXPO 2023. Водещите автомобилни производители ще покажат от 8-ми до 10-ти юни на територията на Международния панаир как ще изглежда превозът на пътници и товари в следващото десетилетие. И докато развитието му произтича от промените в три основни области: регулиране, поведение на потребителите и технологии, то автомобилните производители са привлекли над 400 млрд. долара инвестиции в последните 10 години за иновации и разработване на нови концепции за електрическа, свързана, автономна и споделена мобилност. Четвърт от тях - около 100 млрд. – са дошли само през последните две години и са насочени към електрифицирането, свързаността и технологиите за автономно управление.  Както знаем, новостите първо навлизат в товарните превозни средства.

Електрически камиони на TRUCK EXPO 2023

Volvo Trucks ще представи на изложението изцяло електрическия тежкотоварен камион Volvo FH Electric. Той е задвижван от 3 електрически мотора с обща мощност от 490 кВт, които се равняват на 666 к.с. и има шест батерии, всяка от които с капацитет от 90 кВч. Това е камионът, който влиза в надпреварата за ефективно и екологично шофиране на камиони, която Volvo Trucks организира за 7-ми път тази година. Влекачът е оборудван с иновативен модел бордово полуремарке Schmitz EcoFlex с аеродинамична задна част, която редуцира завихрянето и осигурява допълнителна икономия и намлени въглерод-ни емисии. По време на квалификационните кръгове, националния финал и при придвижването между градовете, камионът ще се зарежда на зарядните станции на Finess Charging, чиято мрежа към момента разполага със 136 бързи зарядни станции с мощност до 300 кВт. Преди по-малко от месец компанията официално предаде на собственика му първият електрически камион в България - Volvo FE Electric 6x2 шаси кабина за регионална дистрибуция. Посетителите на TRUCK EXPO 2023 също ще могат да се докоснат до тази невероятна машина.

Renault Trucks ще впечатли публиката на изложението със своя E-Tech Master - 100% електрически лекотоварен автомобил до 3.5 тона, предназначен за градска дистрибуция. Камионът позволява на собствениците си не само да декарбонизират бизнеса си, но и да намалят оперативните разходи, в допълнени към нулевите емисии и нулево шумово замърсяване от автомобила. Renault E-Tech Master може да бъде конфигуриран в различни варианти: панелен ван, кабина с платформа, кабина на шаси с избор на три дължини и две височини, налични за полезен товар между 1321 кг (ван) и до 1520 кг (кабина на шаси). Пробегът му достига до 200 км с батерия с капацитет 52 kWh, която може да бъде напълно заредена за 3 часа и възстановена до 80% от заряда за 2 часа. Посетителите на изложението ще могат да се запознаят отблизо и с другите камиони за дистрибуция на компанията от гама D и D Wide, които имат и електрическа версия, както и с камионите от гама T, K и C. 

Toyota ще завърти истинска вихрушка около щанда си с един мини ван на ток и няколко електрически товарни и пътнически вана. Toyota Proace City VAN може да измине до 260 км със своята батерия 50 Kw и се предлага във варианти Van и CrewCab, с къса и с дълга база. Това автомобилно бижу е с товароносимост между 650 и 1000 кг и побира до 2 европалета при дълга база. Кабината е просторна и добре организирана, като сгъваемата средна облегалка се превръща в удобна работна повърхност за лаптоп или таблет, а мястото под седалката позволява съхранение на документи и дребни вещи. Proace City VERSO може да превозва до 7 души, с две удобни индивидуални седалки от 3-ти ред, които се плъзгат напред и назад за регулиране на пространството за крака и багажното пространство. Всички пътнически седалки се сгъват до равна повърхност, включително предната пътническа седалка и увеличават значително товароносимостта. Toyota Proace VAN и премиерният семеен Proace VERSO включват разнообразие от функции, гъвкавост и удобства при шофирате както в градска, така и в извънградска среда, а пробегът е до 230 км. при батерия 50 Kw и до 330 км. с батерия 75 Kw.

За финал ще представим една твърде любопитна и многообразна като модели марка, която ще видим за първи път на TRUCK EXPO тази година. Cenntro е германски производител на лекотоварни автомобили – обърнете внимание: за градски и селски райони, за вътрешнозаводски транспорт, за фирми за доставка, куриерски услуги, „последна миля“, търговия с храни, градинарство и озеленяване, туризъм, промишленост, увеселителни паркове, зоологически градини. Cenntro Logistar, Logistar Cargo, Metro, Teemak, та до Logistar 260 – те са толкова разнообразни, колкото може да бъде всеки един бизнес.  

Едно е сигурно, електрическите лекотоварни автомобили могат лесно да заменят тези с двигатели с вътрешно горене на къси и средни разстояния, а вече и за по-дълги дестинации за регионален транспорт. Пускането на пазара на нови електромобили е важна първа стъпка за по-бързото и широко разпространение на електрическата мобилност. След това цялата свързана екосистема трябва да заработи за успешната трансформация - от производителите и доставчиците на електромобили до финансистите, дилърите, доставчиците на енергия и операторите на зарядни станции. Всички те ще бъдат на TRUCK EXPO 2023 в Пловдив – от 8-ми до 10-ти юни на територията на Международен панаир Пловдив.

Работно време за посетители:

8 и 9.06.2023 г. - от 10:00 до 18:00 часа

10.06.2023 г. - от 10:00 до 16:00 часа

Входът е свободен, след регистрация. Вземете своя безплатен пропуск от тук: https://truckexpo.eu/visitors/registration-2.html

©2024 TruckEхро. All Rights Reserved! Web agency Kaya Pro Ltd.