Георги Загоров, ААП: Над 3600 тежкотоварни автомобили са продадени у нас през 2022 г. – това е рекорд за всички времена

Състоянието на индустрията на товарни автомобили е добро. Последните три години бяха интересни, вълнуващи, но след първата пандемична година пазарът се стабилизира и расте. Над 3600 тежкотоварни автомобили са продадени у нас миналата година – това е рекорд за всички времена. Това заяви Георги Загоров, Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България и управител на Турботракс България, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Загоров посочи, че в условията на кризи инвестициите не спират – някои участници виждат възможност да увеличат своите позиции.

По негови думи обаче има дисбаланс между търсене и предлагане на пазара на тежкотоварни автомобили, което е явление в европейски мащаб, което се дължи на предизвикателствата по веригите на доставка и последиците от войната в Украйна.

„При най-разпространените модели се чака 8-10-12 месеца след поръчка на специализиран автомобил. Редица колеги имат стокови автомобили, това може да се случи след 4-5 месеца“.

„Превозът на товари е бизнесът, който стои на бутона на икономиката. Когато икономиката пада, той пада първи. Това е голямо предизвикателство при планиране на производството“, каза Загоров.

„Има тенденция за намаляване на товарите в Европа и падане на цените на товарите, но не може да се говори за трайна тенденция в тази посока“.

Според госта повечето производители изчакват да видят как ще се развие пазара, но големите компании не могат да си позволят да чакат много. „Затова много важно е партньорството – договарят се автомобили и се следи как се развива пазарът“, обясни той.

„Голяма част от бизнеса в момента е в ситуация на изчакване. Сигналите са много разнородни от различните пазари. Икономиката сякаш е на различни скорости. В Европа тенденциите са едни, в САЩ са други, в Китай са трети. Това дава надежди, че няма да се изпадне в тежка глобална рецесия“.

По думите на госта повишаването на лихвите се отразява отрицателно на производителите на фона на постоянното повишаване на заплатите на водачите, застраховките, разходите за поддръжка.

„Напоследък поевтинява единствено горивото. Засега няма тенденция за понижаване на другите разходи“.

„И при нови, и при употребявани автомобили цените са на високо ниво. Това беше една трайна тенденция в последните две години“, изтъкна Загоров. Той обаче очаква тенденцията на ръст на цените да не се запази и да има задържане.

Загоров отбеляза проблем по отношение на кадрите - изтичането на служители в чужбина. Той смята, че ще се наложи страната ни да внася кадри от трети страни, но отбеляза, че заплатите у нас не са проблем - механиците получават равни заплати с тези в Белгия. 

Гостът коментира и събитието TRUCK EXPO 2023, което ще се проведе в Пловдив от 8 до 10 юни. Повече за него гледайте във видео материала: bit.ly/41IYaI5

 

🆓 TRUCK EXPO 2023 ще отвори врати от 8-ми до 10 юни в Пловдив, на територията на Пловдивския панаир. Заявете своя безплатен пропуск тук: https://ticketstation.bg/bg/p4095-truck-expo-2023

©2024 TruckEхро. All Rights Reserved! Web agency Kaya Pro Ltd.