Как кризите промениха автомобилната индустрия

Превозът на пътници и товари е може би най-гъвкавата и иновативна част от автомобилната индустрия. Секторът се трансформира непрекъснато под напора на технологиите, в услуга на удобството при шофиране, екологията, безопасността и сигурността. Последните години обаче обърнаха фокуса на промените. Двигател за развитие станаха фактори извън развойните и бизнес плановете на автомобилните производители. Колкото и невероятно да звучи, пандемията от Ковид и войната в Украйна се оказаха катализатор на процеси, които ускориха прехода към декарбонизация, дигитализация и безопасна среда за хората в превозните средства по неподозиран за мнозина начин.

 

Кои технологии ще окажат влияние върху индустриите за камиони, транспорт и логистика?

Трите индустрии са свързани, но автомобилната е тази, която се променя неочаквано бързо и е готова да изпревари с решения всяка потенциална трудност, изискване или регулация. От доста време слушаме, че секторът е изправен пред най-голямата си трансформация от 100 години насам. Е, днешната сложна ситуация предизвика технологичен взрив, който ще видим на TRUCK EXPO 2022 от 16 до 18 юни в Пловдив. Международното изложение за тежкотоварни автомобили ще се проведе на територията на Международния панаир и се организира от „Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България”.

 

Интелигентно задвижване

Скорошно проучване на европейския пазар на камиони* показа, че собствениците и операторите на автопаркове остават лоялни към избраните тях производители, но търсят алтернативи в задвижващата система. Т.е. те ще останат верни на марката, ако тя им предложи чисти, икономични и ефективни решения, които да улеснят живота на водача и пътниците, от една страна, но и не натоварват „климатичния баланс на клиента“, от друга. С други думи, компаниите и общините ги е грижа за въглеродния отпечатък на предоставяните от тях транспортни услуги, а стремежът на европейските пазари да ограничат вноса на руски газ и петрол в условията на война, допълнително засили тази тенденция дори в краткосрочен план. Разбира се, не бива да смятаме, че дизелът се превръща в изчезващ вид, но настоящето на товарния транспорт вече принадлежи на дизелови двигатели с нисък въглероден отпечатък, предложения на газ и електрически превозни средства както за тежкотоварните, така и за градските камиони за дистрибуция, строителство, комунални услуги. На TRUCK EXPO 2022 ще бъде представена цялата гама превозни средства и задвижвания на BMC TRUCKS, DAF, FORD TRUCKS, ISUZU, IVECO, MERCEDES-BENZ, RENAULT TRUCKS, SCANIA, VOLVO TRUCKS, както и товарни автомобили в категорията N1. Във фокуса на потребителите тази година ще бъде и огромното разнообразие от ремаркета и полуремаркета, които ще изложат SCHMITZ CARGOBULL, MEGA, KÖGEL, MEILLER, KNAPEN, DOLL, WEKA, HÜFFERMANN, SCHWARZMÜLLER. Всичко, което влияе върху себестойността на транспортната услуга и това тя да е „зелена“ и ефективна, ще бъде показано от 16 до 18 юни в Пловдив. Секторът ще демонстрира конструктивните и технологични решения, а професионалните шофьори ще могат да усетят в тест драйв ролята на аеродинамиката, вложените материали и механиката на превозните средства, които определят икономията на гориво и пестят време.    

 

Дигитализация и свързаност

GPS устройствата не са нищо ново - те съществуват от десетилетия. Но дори само тази част от съвременните дигитални системи в камионите е направила огромен скок като функционалност и възможности на новия хардуер. Днешните GPS устройства не само помагат да планираме пътуване, като изчисляват общия пробег и прогнозно време на пристигане до крайната точка, но могат да правят корекции за екстремно време, условията на трафика или предпочитан маршрут. На TRUKC EXPO 2022 производителите ще покажат подобрени системи за контрол на шофирането, оборудване със сензорна технология, гласови команди, дигитална свързаност, която позволява оптимизиране на курса, контрол на натоварването, времето, температурен мониторинг и други параметри по цялата верига за доставки. Посетителите ще видят как интегрирането на новите транспортни технологии в ежедневните логистични дейности са среда за по-лесен, удобен и безопасен превоз на пътници и товари.

Пътят към иновациите

До тук не сме казали и дума за водородни автомобили, автономни коли, за висящи или летящи превозни средства, които държат автомобилната индустрия във фокуса на визионерите и иноваторите. TRUCK EXPO 2022 ще покаже настоящето на тежкотоварната индустрия, с поглед към бъдещето, защото в сектора предстоят вълнуващи времена. Изложението ще е място за среща с лидерите в автомобилния бранш. Не пропускайте да се регистрирате безплатно на www.truckexpo.eu.  

------------

*Проучване на международната консултантска компания Bain & Company: https://www.bain.com/insights/european-truck-market-outlook-2022/

©2024 TruckEхро. All Rights Reserved! Web agency Kaya Pro Ltd.